Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/sdp352/public_html/plugins/system/advancedmodules/advancedmodulehelper_legacy.php on line 150

Etična banka bo varčevalce, ki želijo iniciirati pozitivne spremembe v družbi, povezala s podjetniki in posamezniki ter trajnostno naravnanimi družbami, ki počnejo prav to. Preproste, konkurenčne in profesionalne bančne storitve, ki pa se vendarle razlikujejo od podobnih na trgu.

Prepričani smo namreč, da je resnično razumevanje uporabnikov bančnih storitev, njihovega posla, ter trgov na katerih poslujejo, ključno tako za njihovo uspešno poslovanje, kot tudi dolgoročno vzdržno gospodarsko rast. Rast, ki niso samo številke, pač pa ljudje.

Ampak, katera področja pa etične banke sploh financirajo? Najbolj pogost odgovor je: družba, okolje in kultura. Mi pa dodajamo - ne nujno v tem vrstnem redu. Potrebe skupnosti namreč narekujejo povpraševanje po finančnih virih, trajnostna banka pa se trudi temu povpraševanju zadostiti. Ali torej to pomeni, da če se posameznik ali družba ne najde v omenjenih kategorijah, sodelovanje zanj s trajnostno banko ne bo mogoče? Nikakor ne: če je le projekt ekonomsko upravičen ter v skladu z družbenimi oziroma okoljskimi kriteriji banke, bo etična banke prisluhnila uporabniku (več o tem v temi o področjih delovanja trajnostne banke).

Preglednost poslovanja je pri tem izredno pomembna; kot prvi v Sloveniji želimo zagotoviti maksimalno preglednost procesa kreditiranja ter panog, kjer bi denar iz depozitov resnično služil svojemu namenu - v dobro celotne skupnosti. Tipični produkti so običajno konzervativne narave: fizičnim in pravnim osebam etične banke tako običajno ponujajo storitve plačilnega prometa, varčevalne produkte ter namensko kreditiranje.